Blogg

Sockerfilmen på SVT 2016-02-26
På SVT-Play kan man sedan en tid tillbaka se ”Sockerfilmen”. Den handlar om den australiensiska filmaren Damon Gameau som gör ett experiment där han äter lika mycket ”tillsatt socker” som genomsnittsmedborgaren i Australien, och sedan studera vad som händer med hans hälsa. Det är frågan om 40 teskedar eller 160 gram per dag. Nu ska han inte äta det utöver det han nu äter utan ersätta annan mat med den ”sockrade”.

Mycket intressant tyckte jag då jag är helt emot att livsmedelsindustrins sötande av det mesta vi äter. Det vita raffinerade sockret är också något helt onödigt då det är helt utan näringsämnen och bara tillför extra kalorier.

Filmen är bra gjord med många animeringar för att försöka förklara hur kroppen fungerar och de resultat man fick fram. De flesta som ser filmen blir nog rätt chockade över den till synes dramatiska förändring till det sämre som Damon upplever. Resultaten bekräftades också i filmen av flera läkare, dietister och andra insatta personer – cased closed – socker är livsfarligt!

Tyvärr är filmen full av överdrifter och märkliga resultat, något som ofta kännetecknar något där man vill få fram ett förenklat budskap. Det gör därför filmen bedräglig i mina ögon och skrämmer människor istället för att informera på ett mer ärligt sätt. Socker i sig är inte livsfarligt. Det stora problemet är att överkonsumtion under många år är en av de största orsakerna till våra folksjukdomar såsom diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer. Men dessa sjukdomar beror också på brist på näringsämnen, vilket ofta följer i sockerkonsumtionens spår.

Efter den två månader långa försöksperiodens slut beskrevs Dameon som ett vrak. Han var deprimerad, ökat i vikt med 8,5 kg, hade problem med levern och på väg att få typ typ 2 diabetes och hjärtinfarkt.

Redan efter 12 dagar hade han gått upp 3,2 kg och efter 60 dagar 5,3 kg till. Med andra ord hade viktökningen minskat dramatiskt. Skulle han ha haft samma viktuppgång hela försöksperioden som de första 12 dagarna borde han väga 17 kg mer. Den totala vikten av extra socker under 12 dagar, var 1,92 kg. Alltså gick han upp mer i vikt än vad sockret som han stoppade i sig vägde. På 60 dagar fick han i sig 9,6 kg socker från matvarorna, men totalt gick han upp 8,5 kg. Det är något som inte stämmer! Speciellt då hans totala kaloriintag per dag inte var högre än innan experimentet.

Det finns flera förklaringar till varför Damon reagerade som han gjorde. Men det vetenskapliga teamet han hade runt sig skyllde allt på sockret – det var ju det som hela filmen gick ut på. Nej, hans dramatiska försämring av hälsotillståndet berodde nog på att han var en person som normalt åt väldigt lite kolhydrater. Det var bara 24 e% (energiprocent) av hans dagliga kaloriintag som kom från kolhydrater, och då från grönsaker och frukt. I övrigt kom 26 e% av kalorierna från protein och 50 e% från fett. Det är en extrem typ av kost som gör att metabolismen och tarmfloran är en helt annan än hos en ”normal” människa som får ca 60 e% av sitt kaloriintag från kolhydrater, där förutom socker också pasta, frukt, rotfrukter och bröd med tillhörande fibrer är en stor del.

Genom att öka sockerintaget med 160 gram från matvaror med tillsatt socker, och som han då gjorde, välja matvaror som i sig ger mer kolhydrater så ändras förmodligen Damons energiintag av kolhydrater till minst 60 %. Tidigare räckte kolhydraterna han åt i princip bara till att ge hjärnan tillräckligt med energi, nu mer än fördubblades mängden och då ställer kroppen in sig på att lagra kolhydraterna då han kolhydratsmässigt tidigare levt på svältgränsen.

Det gör att hans muskler börjar lagra glykogen och fettcellerna fett. Glykogenet i musklerna binder också mycket vatten varför vikten snabbt ökar. Han mår dåligt för hela metabolismen och tarmfloran ändras, vilket påverkar hjärnan och alla organ. Det hela är dock något som kommer att stabiliseras efter ett tag, men faran med hans kost på lång sikt är det minskade intaget av näringsämnen. Det är inte bara frågan om vitaminer, mineraler utan också 100-tals andra ämne om han bara äter raffinerade sötade produkter och för lite naturliga råvaror.
Fiberintaget och andra osmältbara ämnen som är viktiga för en fungerande tarmflora minskade säkert också en hel del. Ny forskning visar att det också kan påverka hur vi mår rent psykiskt.

Hela filmen är tyvärr full av insinuationer och övertolkningar. Man tycker dessa läkare och dietister borde veta bättre. Mycket av det som visar i filmen är i och för sig lösryckta meningar som skall stämma överens med filmens budskap, så de kanske har en mer nyanserad uppfattning, men vem vet.

Att livsmedelsindustrin fritt får sätta till raffinerat socker, eller andra sötningsmedel som också gör så vi lätt konsumerar mer, är en skandal. Det har dock något man hållit på med i över 100 år för att sälja mer och därmed tjäna mer pengar. Kopplingen till folkhälsan har man känt till i sedan 1930-talet, men hittills har mycket lite gjorts. Filmen av Damon Gameau är ett sätt att försöka få en ändring till stånd, men inte ett speciellt bra försök. Vi behöver vetenskapligt underbyggd information och inte skrämselpropaganda.

Du kan se ”Sockerfilmen” via den här länken fram till 20/8 2016.

 
 




Arkiv

2016-02-26
Sockerfilmen på SVT

2015-01-29
Frukt och grönt skapar hälsa på cellnivå

2014-11-17
Vi behöver en ny hälsopolitik

2014-08-03
Sanningen om socker och andra kolhydrater

2014-01-23
Mineraler i dricksvattnet och hjärtkärlsjukdom

2014-01-07
Att studera samband och dra rätt slutsats

2013-09-16
Nya rön om ”hälsomineralet” litium – kan förhindra infertilitet?

2013-06-25
Vetenskapen bakom litiums effekt som föryngringsmedel

2013-05-31
Varför fler innovatörer inte lyckas!

2013-01-07
Den inflammerade sockerdebatten

2012-12-11
Kan litium motverka åldrandet?

2012-12-06
Ett naturligt sätt att förhindra benskörhet

2012-10-03
Ekonomiska incitament enda sättet att snabbt stärka folkhälsan

2012-06-09
Vätskeersättning vid idrottsutövning

2012-02-22
Förvirringen i kostdebatten

2011-10-21
Litiumbrist ett folkhälsoproblem?

2011-09-03
Det största hotet mot folkhälsan

2011-08-06
Antioxidanter – varför och var

2011-06-29
Apropå EHEC och böngroddar

2011-05-22
Har du vitamin A brist?

2011-05-05
Vart har all kunskap om kostens betydelse för hälsa och sjukdom tagit vägen?

2010-12-06
Det medikaliserade samhällets nyhetsrapportering

2010-09-30
Striden om skattebetalarnas sjukvårdspengar

2010-09-15
Politikerpulsen på hälsofrågor

2010-08-02
Stress och ohälsa

2010-07-14
Dagens vetenskapliga metoder - ett hot mot hälsan?

2010-04-20
Vi behöver en Friskvårds-
myndighet


2010-03-01
För god hygien skapar sjukdomar

2010-01-25
Det överdramatiserade influensahotet

2009-12-11
Fetma, folksjukdomar och tarmfloran

2009-11-19
Är fysisk aktivitet framtidens sjukvård?

2009-10-25
Hälso- och sjukvårdsparadoxen

2009-09-03
Antibiotikaanvändning går att förebygga

2009-08-19
Hälsosam livsstil eller massvaccinering

2009-07-31
Stress, blodtryck, salt och vätskebalansen

2009-07-13
De tre vita gifterna – socker, salt och mjöl

2009-04-15
Låginkomsttagare äter sämst trots billig nyttig mat

2009-03-29
Vegetarianer, mjölk och cancer

2009-03-09
Fullkornsbluffen – vem är det egentligen som bluffar?

2009-03-05
Ny koststudie i NEJM – kejsarens nya kläder

2009-02-26
Skillnad på gener och genuttryck

2009-02-22
Grundkurs i matsmältning

2009-01-30
Inflammation – orsaken till sjukdom

2009-01-21
Sannas matbok – IFD-mat

2008-12-29
Tarmfloran - den felande länken i kostdebatten

2008-12-11
Vi är inte skapta för stenålderskost

2008-11-21
Antibiotika – livräddare eller hälsohot

2008-11-17
Världens hälsosammaste folk

2008-11-08
Kolhydrater, fett, insulin, mättnadskänsla och övervikt

2008-11-03
Våra kostråd – vad är sant?

2008-10-09
Genernas betydelse för ett långt liv

2008-09-29
Orsaken till hjärtkärlsjukdom

2008-09-15
Fetma och motion

2008-09-10
Hur kortar man vårdköerna?

2008-09-03
Hälsopåståenden – en legal fråga

2008-08-20
Tänk om all sjukvård försvann

2008-07-30
Bästa sättet att banta

2008-07-20
Statussyndromet och påverkan på livslängd

2008-07-13
Kroppens vattenomsättning en förutsättning för hälsa

2008-06-23
Salt en av de största hälsofarorna

2008-06-19
Ännu en pusselbit som visar kopplingen cancer - livsstil

2008-06-16
Golf förlänger livet - det är friskvård

2008-05-29
Kött och fruktos – en farlig kombination

2008-05-18
Hur rädisor och spenat botar magsår

2008-05-07
Vintern är över men inte vinterkräksjukan

2008-04-21
Att angripa symptom och inte orsak


2008-04-08
Skyll inte bara på generna

2008-03-31
Olika världar!

2007-11-09
AreBe kostrekommendationer

2007-08-05
Aktivitet skapar cirkulation!

2007-02-18
Kosten är på gott och ont

2006-12-14
Kosten den viktigaste faktorn

2006-10-27
Hälsans tre hörnstenar

2006-10-16
Sjukdomarnas orsak och prevention


 
 
Nyheter

Litium ett grundämne alla behöver 2015-12-25
Första upplagan av boken ”Litium det nya hälsomineralet ” är nu så gott som slutsåld. ...
Läs mer

Debattartikel om litium 2015-09-20
Ännu en brännande artikel i VLT som inte DN eller SVD ville ta in. Motiveringen den ...
Läs mer

Debattartikel i VLT 2015-08-13
SVD och DN nobbade debattartikel beroende på att den var "för smal" och i egenintresse! ...
Läs mer

Blogg

Sockerfilmen på SVT 2016-02-26
På SVT-Play kan man sedan en tid tillbaka se ”Sockerfilmen”. Den handlar om den australiensiska ...
Läs mer